Österbottens försvarsgille – Pohjanmaan maanpuolustuskilta rf
- Koti
- Killan keskeiset toiminnot
- Hallitus ja yhteystiedot
- Toimintakertomus ja -suunnitelma
- Sotaveteraanimuseo
- Uutiset
- Tapahtumat
Maanpuolustusjärjestöjen yhteinen Tammisunnuntain juhla
Kilta on perustettu v. 1981 ja viettää vuosipäiväänsä Tammisunnuntaisin, tänä vuonna 31.1.2016. Killan vuosipäivänjuhlasta on 2000-luvulla muodostunut toimialueen maanpuolustusjärjestöjen yhteinen Tammisunnuntain juhla killan huolehtiessa juhlan käytännön järjestelyistä. Tammisunnuntain juhlan luonne järjestöjen yhteisenä juhlana on laajasti tunnustettu, mitä osoittavat mm. juhlapuhujiksi saadut merkittävät henkilöt (v. 2015 oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, v. 2016 Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Veijo Taipalus). Juhlaan on myös aina saatu sotilassoittokunta virkatehtävissä; aiemmin Pohjanmaan Sotilassoittokunta ja sen lakkauttamisen jälkeen Laivaston Soittokunta. Maanpuolustusjärjestöjen lippulinna osallistuu juhlapäivänä Kasarmintorin Perinnemuurilla suoritettavaan seppeleenlaskutilaisuuteen. Kuva: Raimo Latvala.
Vaasan Sotaveteraanimuseo
Killan toiminnan painopistealueena on vuoden 1999 alussa avatun Vaasan Sotaveteraanimuseon ylläpitäminen ja kehittäminen. Museon pysyvä näyttely esittelee runsaslukuisin esinein (pienoismallein, asein, puhdetöin, puvuin, kunniamerkein jne.), kartoin, piirroksin ja valokuvin maamme sotilas- ja sotahistoriaa kahdelta viime vuosisadalta. Erityishuomio on luonnollisesti viime sodissamme. Museossa on muun aineiston ohella merkittävä kohdealueeseen liittyvä kirjasto. Pysyvän näyttelyn lisäksi museoon pystytetään vuosittain vähintään yksi vaihtuva-alainen erikoisnäyttely. Museo sijaitsee ent. Suomen Pankin talossa os. Kirkkopuistikko 22 A, jossa museolla on käytössään n. 250 m2 tilaa talon pohjakerroksessa. Tila on alkuaan kunnostettu museokäyttöön veteraanien ja sotilaspoikien talkootyövoimin. Museon esineistö (esineitä nykyisin yli 5000 kpl) on saatu pääosin lahjoituksin, museossa on myös yhdistyksiltä ja yksityisiltä deponointeina saatuja esineitä. Veteraanit aloittivat aikanaan esineistön keräyksen ja valitsivat killan työnsä jatkajaksi. Esineistöä tulee jatkuvasti lisää, nyt sitä toimittavat lähinnä sotaveteraanien jälkeläiset.
Museo on avoinna talvikaudella (1.9. – 31.5.) sunnuntaisin klo 14 – 16. Kesäkuukausina museo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10 – 12 ja 13 – 16 sekä lauantaina klo 10 -14. Ryhmillä on mahdollisuus tutustua museoon myös muina aikoina erikseen sovittaessa (ks. yhteystiedot). Museoon on vapaa pääsy, aukioloaikojen ulkopuoliset ryhmävierailijat voivat halutessaan tukea museon toimintaa pienellä summalla.
Museo on avoinna talvikaudella (1.9. – 31.5.) sunnuntaisin klo 14 – 16. Kesäkuukausina museo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10 – 12 ja 13 – 16 sekä lauantaina klo 10 -14. Ryhmillä on mahdollisuus tutustua museoon myös muina aikoina erikseen sovittaessa (ks. yhteystiedot). Museoon on vapaa pääsy, aukioloaikojen ulkopuoliset ryhmävierailijat voivat halutessaan tukea museon toimintaa pienellä summalla.
Linkki Vaasan Sotaveteraanimuseon omille verkkosivuille.
Vaasan Sotaveteraanimuseon sivu Pohjanmaan museoportaalissa.
Perinnemuuri
Alueen maanpuolustusperinnön vaalimiseen kuuluvat myös Vaasassa perustettujen ja täällä toimineiden joukko-osastojen muistolaattojen hankkiminen ja kiinnittäminen Kasarmintorin Perinnemuuriin. Tammikuun viimeisenä sunnuntaina, Tammisunnuntaina, vietettävän vuosipäivänsä yhteydessä kilta laskee Perinnemuurille havuseppeleen kunnianosoituksena aikaisempien sukupolvien suorittamalle maanpuolustustyölle. Muut maanpuolustusjärjestöt osallistuvat tähän tilaisuuteen kokoamalla lippulinnan seppeleenlaskua juhlistamaan. Lippuja on vuosittain paikalla 20 kpl, sama määrä kuin esim. Kaatuneiden muistopäivänä, Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä ja Itsenäisyyspäivänä. Kilta on perustamisestaan lähtien vastannut laattojen hankinnasta ja kiinnittämisestä muuriin. Viimeisin Perinnemuurin täydennys toteutettiin 4.6.2013 Pohjanmaan Sotilassoittokunnan muistolaatalla, sillä 60 vuotta toiminut soittokunta lakkautettiin vuoden 2013 lopussa. Laatan kustannukset on saatu hoidetuksi erillisrahoituksella (mm. Veljekset Gröndahlin Säätiö). Näillä näkymin muuriin ei enää tule täydennystä, perinteisiä sotilasyksiköitä Vaasassa ei enää ole (aikanaan voi tulla harkittavaksi, onko Pohjanmaan aluetoimisto tällainen yksikkö). Muurin ja sen ympäristön kuntoa tulee kuitenkin vaalia, mm. muuria reunustavien tykkien pyörät vaativat tällä hetkellä korjausta.
Lisää tietoa perinnemuurista.
Jouluaaton kunniavartio Sankarihaudoilla
Killalla on yksi puolen tunnin kunniavartiovuoro jouluaattona Vaasan Sankarihaudoilla toteutettavassa kunniavartiossa. Puheenjohtaja ja yksi toinen edustaja ovat vuosittain suorittaneet tämän kunniatehtävän. Vuonna 2015 killan kunniavartiovuorossa olivat Ilkka Virtanen, Raimo Latvala ja Pasi Jussila (kuva Monica Latvala).
Vaasan Kiltatalo
Vaasan Kiltatalo on alun perin 12 vaasalaisen vapaaehtoista maanpuolustustyötä tukevan järjestön rakentama ja ylläpitämä kokoontumispaikka meren rannalla Gerbyssä. Rakennushankkeen aktiivisena koordinoijana toimi Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta rf ja sen silloinen puheenjohtaja kanslianeuvos Holger Strandberg. Hankkeelle asetettiin johtokunta, jossa olivat edustettuna vaasalaiset vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt ja Puolustusvoimat.
Ranta-alue, jolle Kiltatalo pystytettiin, on laajuudeltaan n. 5000 m2 ja kuului ennen vuotta 2000 Puolustusvoimille. Nykyisin maa-alueen omistaa Vaasan kaupunki. Kiltatalo omaa varsin merkittävän aseman vaasalaisessa maanpuolustushistoriassa. Talon hirsinen runko siirrettiin nykyiselle paikalleen v.1989 Purolan kaupunginosasta. Talo oli toiminut täällä alkuaan Vaasan Suomalaisen Suojeluskunnan hallinnoiman Paukkulan ampumaradan paviljonkina. Suojeluskuntajärjestön lakkauttamisen yhteydessä talon omistus siirtyi Vaasan Huolto- ja Kulttuurisäätiölle ja Vaasan Ampujat ry:lle. Kiltatalo-hankkeen käynnistyttyä Vaasan Huolto- ja Kulttuurisäätiö lahjoitti paviljonkirakennuksen v. 1988 talohanketta valmistelevalle toimikunnalle. Talo valmistuminen toteutettiin lahjoitusvaroin ja vapaaehtoistyöllä. Sen rakennustöistä vastasivat pääosin vaasalaiset sotaveteraanit runsaan 19.000 tunnin työpanoksella. Talon käyttöön otto tapahtui toukokuussa 1991.
Valmistuttuaan Kiltatalo siirtyi alun perin tehdyn sopimuksen mukaisesti Puolustusvoimien omistukseen ja sen hallinnointia varten perustettiin Vaasan Kiltatalo – Gillenas Hus i Vasa -niminen yhdistys. Maa-alueen ja Kiltatalo-rakennuksen siirryttyä valtion ja kaupungin välisissä kiinteistöjen vaihtokaupoissa Vaasan kaupungin omistukseen, yhdistys rekisteröitiin. Vaasan Kiltatalo – Gillenas Hus i Vasa ry osti Vaasan kaupungilta alueella sijaitsevat rakennukset muodolliseen kauppahintaan vuonna 2001. Tontti jäi kaupungin omistukseen ja Kiltatalo on tontilla vuokralla. Kaupunki on ollut osaltaan Kiltatalo-yhteisölle myötämielinen, joka ilmenee mm. siten, että pitkäaikaiseen vuokrasopimukseen perustuva vuokra on lähes nimellinen.
Vaasan Kiltatalo on edelleen varsin hyvässä kunnossa ja sopii hyvin kokous-, koulutus-, virkistys- ja juhlakäyttöön. Ylläpidosta sekä huolto- ja korjaustöistä ovat vastanneet jäsenjärjestöjen edustajat talkooperiaatteella. Pohjanmaan Maanpuolustuskilta on ollut jatkuvasti aktiivisesti mukana Kiltatalon ylläpito- ja kehittämistyössä. Viimeisimmät merkittävät investoinnit ovat saunaosaston peruskorjaus, ilmalämpöpumpun hankinta lämmityskustannusten alentamiseksi sekä mittava vesihuoltoprojekti, jolla talo liitettiin kaupungin vesijohtoverkostoon. Pääsalissa on pöydin ja tuolein varustetut tilat 40 hengelle. Tilassa on myös takkanurkkaus. Keittiötilassa on liesi-uuniyhdistelmä ja jääkaappi. Laaja ulkoalue rantoineen ja rantasaunoineen tuo erityisesti kesäaikaan talon käytölle merkittävää lisäarvoa. Käyttökustannukset saadaan katettua talon vuokraustoiminnalla ulkopuolisille ryhmille ja yksityishenkilöille (häät, syntymäpäivät, kokoukset, pikkujoulut).
Vaasan Kiltatalon kotisivuille.
Sotilasläänin komentajien muotokuvat
Perustamisestaan v. 1981 lähtien kilta on vastannut Pohjanmaan (Vaasan) sotilasläänin komentajien muotokuvien teettämisestä ja luovuttamisesta Vaasan Upseerikerholle komentajien muihin tehtäviin tai reserviin siirtyessä. Muotokuvakokoelma on ollut esillä Upseerikerhon juhlatiloissa. Vaasan Upseerikerho ry on sittemmin lakkautettu ja myös itse kerhorakennuksen tuleva käyttö muuttaa luonnettaan. Muotokuvakokoelman tuleva sijoitus on tällä hetkellä ratkaisematta ja vaatii huomiota myös vastaisuudessa. 30.10.2010 paljastettiin komentajana toimineen eversti Jorma Aherton muotokuva. Kuva: Juhani Kangas.
Mannerheim-ristin ritareiden muistolaatat
Kilta on kunnioittanut toimialueeltaan kotoisin olevia Mannerheim-ristin ritareita (5 ritaria) teettämällä heille muistolaatat heidän kotitalojensa seiniin. Legendaarinen JR 61:n komentaja, eversti ja Mannerheim-ristin ritari Alpo Marttinen sai viimeksi 4.6.2008 muistolaatan Vaasan Kasarmintorin laidalla sijaitsevan entisen Vaasan Sotilaspiirin esikuntarakennuksen seinään. Marttinen toimi Vaasan Sotilaspiirin päällikkönä sotien jälkeen 1945–46. Marttisen muistolaatan paljastajaksi saatiin JR 61:ssä palvellut kirjailija, professori Harry Järv, jonka teos Etulinjan edessä ja siihen perustuva Åke Lindmanin samanniminen elokuva kuvaavat juuri Marttisen johtaman JR 61:n vaiheita jatkosodassa. Sotaveteraanimuseon juhlavuoden 2011 kunniamerkkinäyttelyssä olivat yhtenä arvokkaimmista esillä alueen kahden Mannerheim-ristin ritarin kunniamerkit (harvinaiset Mannerheim-ristit mukaan lukien). Muistolaattojen kunnosta huolehtiminen kuuluu edelleen killan toimenkuvaan.
Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaan pienoismalli
Kilta oli myös aloitteellinen, kun Vaasan kaupungilla rahastoituna olleita hovioikeudenneuvoksetar Alma Skogin organisoiman keräyksen lahjoitusvaroja käytettiin marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaan pienoismallin saamiseksi Vaasan Kaupungintalolle. Varat patsasta varten oli kerätty jo ennen sotia, mutta killan aloitteesta patsas saatiin lopulta aikaan niin, että se voitiin paljastaa v. 1990. Patsas on toteutettu alkuperäisen, Helsingissä sijaitsevan professori Aimo Tukiaisen suunnitteleman ratsastajapatsaan mallin mukaisesti ja hänen luvallaan ja valvonnassaan pienennettynä suhteessa 1:5. Kilta kunnioittaa marsalkka Mannerheimin ja samalla koko veteraanisukupolven muistoa laskemalla laakeriseppeleen patsaalle marsalkan syntymäpäivänä, Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä kesäkuun 4. päivänä. Killan aloitteesta ratsastajapatsas siirrettiin muutama vuosi sitten takaisin alkuperäiselle paikalleen, Kaupungintalon sisääntuloaulan portaikon ylätasanteelle.
Edvard Bergin muistokivi Tuovilassa
Jouluaattona 1917 tapahtui Tuovilassa yhteenottoja venäläisten sotilaiden ja paikallisten suojeluskuntalaisten kesken. Illan kuluessa Veikkaalasta kotoisin oleva Edvard Berg sai surmansa. Venäläisten sotilaiden suorittama surma toteutettiin niin raakalaismaisella tavalla, että tapahtumaa pidettiin murhana. Edvard Berg haudattiin Mustasaaraen vapaussoturien sankarihautaan ensimmäisenä vapaussodan uhrina. Pohjanmaan Maanpuolustuskillan toimesta pystytettiin muistokivi laattoineen surman tapahtumapaikalle Tuovilan vanhan kivisillan kupeeseen 28.8.1994. Killan silloinen puheenjohtaja Holger Strandberg piti paljastuspuheen ja Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Elmer Örndahl otti muistomerkin kunnan puolesta vastaan.
Yhteydenpito varusmiehiin ja koulunuorisoon
Alueen nuorisoon kilta pitää yhteyttä mm. palkitsemalla varusmiespalveluksessaan hyvin menestyneitä alueen nuoria miehiä ja naisia. Kainuun Prikaatissa, Tykistöprikaatissa (vuodesta 2015 alkaen osa Porin Prikaatia) ja Uudenmaan Prikaatissa palvelevista varusmiehistä kunkin saapumiserän parhaat varusmiehet tai -naiset palkitaan killan ansiolevykkeillä ja kunniakirjoilla. Palkitseminen toteutetaan yhteistyössä joukko-osastojen kanssa niin, että joukko-osastot valitsevat palkittavat kotiutettavat varusmiehet ja kilta toimittaa ansiolevykkeet ja kunniakirjat joukko-osastojen käyttöön.
Toinen nuoriin liittyvä toimintamuoto on isänmaallis- ja veteraaniaiheisen ainekirjoituskilpailun järjestäminen vuosittain Vaasan ja Mustasaaren lukioiden ja peruskoulun yläluokkien oppilaille. Kilpailun käynnisti 1990-luvulla Traditionsförening för IR 61. Yhdistys hankki kaksi kiertopalkintoa, Seinäjoella sijaitsevan Suomenhevonen – sotahevonen -patsaan pienoismallit jaettavaksi sarjoissaan (lukio- ja peruskoulusarja) parhaat kirjoitukset laatineiden oppilaiden kouluille. Kilta otti kilpailun järjestämisen vastuulleen v. 2000. Parhaat kirjoittajat saavat henkilökohtaiset palkinnot (100 – 300€), yhteismäärältään vähintään 1300 € vuosittain, palkintorahat kerätään lahjoituksina (päälahjoittajana viime vuosina Vaasan Aktia-säätiö). Palkinnot jaetaan Tammisunnuntain juhlassa Vaasan Kaupungintalossa ja paras kirjoittaja esittää aineensa tässä juhlassa. Parhaita aineita on myös julkaistu alueen sanomalehdissä (Pohjalainen ja Vasabladet), Pohjanmaan Maanpuolustajassa, valtakunnallisessa Maanpuolustaja-lehdessä sekä veteraanien julkaisuissa. Nuoret kirjoittajat ovat yleensä saaneet merkittävää huomiota osakseen paikallisissa lehdissä. Kuvassa Tammisunnuntain juhlassa 2016 palkittuja kirjoittajia (kuva Raimo Latvala). Ainekirjoituskilpailun pää- ja kiertopalkinnot
Tärkeä nuorisoon suuntautuva toimintamuoto on koululuokkien vastaanotto ja tutustuttaminen Sotaveteraanimuseon kokoelmiin. Vuosittain tätä mahdollisuutta käyttää hyväkseen n. 30 koululaisryhmää. Koululaisia opastavat kiltalaiset ovat kertoneet, että käynti museossamme on monesti ensimmäinen kiinnekohta nuorille sotavuosien tapahtumien osalta.
Kuvassa sotaveteraani ja killan kunniajäsen Fjalar Rosenlöf (†) esittelemässä museota vaasalaisille koululaisille.
Esitelmä- ja muut vastaavat tilaisuudet
Kilta järjestää vuosittain isänmaallis- ja maanpuolustusaiheisia esitelmätilaisuuksia ajankohtaisista aiheista. Usein nämä liittyvät Vaasan sotaveteraanimuseossa avattaviin tai esillä oleviin erikoisnäyttelyihin. Vuonna 2016 esitelmätilaisuuksien järjestämistä on entisestään tehostettu. Vuoden 2016 erikoisnäyttelynä Sotaveteraanimuseossa on ”Suomen sotakorvaukset Neuvostoliitolle 1945–1952”. Näyttelyyn liittyen museossa on järjestetty jo keväällä kolme näyttelyä tukevaa esitelmätilaisuutta. Esitelmöitsijät ovat olleet alansa parhaita asiantuntijoita. Neljäs esitelmätilaisuus tänä keväänä käsitteli 40 vuotta sitten tapahtunutta Lapuan Patruunatehtaan räjähdystä. Esitelmän piti killan jäsen rikosylikomisario Raimo Latvala, joka osallistui KRP:n rikostutkijana onnettomuuden tutkintaan sen alkuvaiheista lukien. Yleisö on ottanut tilaisuudet hyvin vastaan, kuulijoita on ollut museon mahdollistaman tilan täydeltä. Kuva Raimo Latvala.
Vaasassa vietetään elokuun puolessa välissä Taiteiden yötä. Kilta osallistuu tapahtuman järjestämiseen pitämällä Sotaveteraanimuseon avoinna yleisölle iltamyöhään. Kävijöitä on ollut vuosittain satamäärin.
Hallitus ja yhteystiedot
Vaasan Sotaveteraanimuseo
Kirkkopuistikko 22 A, 65100 Vaasa
(06) 312 9894
Puheenjohtaja
Ilkka Virtanen
Lähdetie 7, 65302 Vaasa
050 537 7909, ilkka.virtanen(at)uva.fi
Varapuheenjohtaja
Teuvo Rodén
Pietarsaarenkatu 2 a 3, 65350 Vaasa
050 066 5413, teuvo.roden(at)netikka.fi
Sihteeri
Raimo Havusela
Rantakatu 8 A 15, 65100 Vaasa
040 036 3052, rv.havusela(at)gmail.com
Rahastonhoitaja
Kaj Ericsson
Kirkkopuistikko 19 A, 65100 Vaasa
050 020 7711, kaj.ericsson(at)hss.fi
Museotoimikunnan pj.
Per-Erik Fant
Hietasaarenkatu 1 B 11, 65100 Vaasa
050 086 1094, pefant(at)hotmail.com
Lennart Johansson
Carl-Henrik Klockars (asevastaava)
Kim Kurenmaa
Erkki Paajanen
Arja Rantanen
Kaj Sandström
Filip von Schantz
Gustav Geust (asiantuntijajäsen)
Killan toiminnan painopistealueena on vuoden 1999 alussa avatun Vaasan Sotaveteraanimuseon ylläpitäminen ja kehittäminen. Museon pysyvä näyttely esittelee runsaslukuisin esinein (pienoismallein, asein, puhdetöin, puvuin, kunniamerkein jne.), kartoin, piirroksin ja valokuvin maamme sotilas- ja sotahistoriaa kahdelta viime vuosisadalta. Erityishuomio on luonnollisesti viime sodissamme. Museossa on muun aineiston ohella merkittävä kohdealueeseen liittyvä kirjasto. Pysyvän näyttelyn lisäksi museoon pystytetään vuosittain vähintään yksi vaihtuva-alainen erikoisnäyttely. Museo sijaitsee ent. Suomen Pankin talossa os. Kirkkopuistikko 22 A, jossa museolla on käytössään n. 250 m2 tilaa talon pohjakerroksessa. Tila on alkuaan kunnostettu museokäyttöön veteraanien ja sotilaspoikien talkootyövoimin. Museon esineistö (esineitä nykyisin yli 6000 kpl) on saatu pääosin lahjoituksin, museossa on myös yhdistyksiltä ja yksityisiltä deponointeina saatuja esineitä. Veteraanit aloittivat aikanaan esineistön keräyksen ja valitsivat killan työnsä jatkajaksi. Esineistöä tulee jatkuvasti lisää, nyt sitä toimittavat lähinnä sotaveteraanien jälkeläiset.
Museo sai olla vuoteen 2010 asti tiloissaan ilman vuokraa Harry Schaumans Stiftelse -säätiön mandaatilla. Säätiön luovuttua pääosasta omistuksestaan kiinteistöosakeyhtiössä säätiön killalle aikanaan lupaama vapaaoikeus ei enää ollut mahdollinen. Vuodesta 2011 lähtien kilta on maksanut tiloistaan käypää vuokraa kiinteistöosakeyhtiölle (v. 2015 6100 €). Harry Schaumans Stiftelse on vuodesta 2011 lähtien tukenut killan toimintaa vuokran suuruisella toiminta-avustuksella. Muut tärkeimmät museon pitkäaikaiset tukijat ovat Vaasan kaupunki ja Hedmanin Säätiö.
Vuonna 2011 museon asekokoelma (yli 100 sotilas- ja sotakäytössä ollut asetta) sai Sisäasiainministeriön vahvistuksen virallisesti hyväksytyksi asekokoelmaksi. Aseista on olemassa atk-pohjainen rekisteri ja museon turvajärjestelyt ovat Pohjanmaan poliisilaitoksen hyväksymät. Vuosina 2014–2015 museon perusnäyttelyyn kohdistettiin aseiden osalta Museoviraston tukema mittava kehitysprojekti, jonka puitteissa toteutettiin asekokoelman uudelleenjärjestely. Aseet koottiin yhtenäisiin telineisiin sekä järjestettiin ajallisesti ja valmistajan mukaan loogiseen järjestykseen. Asekokoelma varustettiin myös yksityiskohtaisilla aseiden valmistukseen ja käyttöön liittyvillä tiedoilla. Vanhoista sotilas- ja sotakäytössä olleista aseista ja niiden muodostamista ”aseperheistä” kiinnostuneiden on näin helppo saada yksityiskohtaista tietoa näytteillä olevista aseista ja sotilasaseiden kehityksestä yleensäkin.
Vuoden 2011 aikana museon laaja kirjasto järjestettiin ja luetteloitiin uudelleen. Myös kirjakokoelmasta on olemassa atk-pohjainen rekisteri. Museon muun esineistön arkistointi on suoritettu Vaasan maakunta-arkiston asiantuntija-avulla v. 2009.
Museo on avoinna talvikaudella (1.9. – 31.5.) sunnuntaisin klo 14 – 16. Kesäkuukausina museo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10 – 12 ja 13 – 16 sekä lauantaina klo 10 -14. Ryhmillä on mahdollisuus tutustua museoon myös muina aikoina erikseen sovittaessa (ks. yhteystiedot). Museoon on vapaa pääsy, aukioloaikojen ulkopuoliset ryhmävierailijat voivat halutessaan tukea museon toimintaa pienellä summalla.
Linkki Vaasan Sotaveteraanimuseon omille verkkosivuille.
Vaasan Sotaveteraanimuseon sivu Pohjanmaan museoportaalissa.
-
15.11.2017
Vapaudenristin palautus Lars Torohwein muistokiveen
Lue lisääVaasan kasarmialueella on kersantti Lars Torohwein muistolaatta. Torohwei sai sotapalveluksessa ollessaan surmansa kasarmin pihalla uuden vuoden aattona 31.12.1939. Vaasa koki tuolloin yhden Talvisodan pommituksistaan. Torohwei riensi koneiden tullessa kasarmin pihalle ja yritti kiväärillä ampua yhtä koneista. Koneen pudottama pommi osui lähelle Torohweita ja hän sai välittömästi surmansa. Torohwein omaisten aloitteesta paikalla olevaan kiveen kiinnitettiin muistolaatta ja erillinen Vapaudenristi. Vapauden risti oli kuitenkin kivestä hävinnyt – ilmeisesti ilkivallan seurauksena. Pohjanmaan Maanpuolustuskilta hankki tilalle uuden ristin, joka kiinnitettiin Vaasan kaupungin viheryksikön toimesta alkuperäiselle paikalle. Kiinnitys tapahtui 13.11.2017 Juhani Norrgårdin johdolla. Kuvissa kaksi työvaihetta ja lopputulos.
-
22.06.2017
Ansiomerkkejä killan jäsenistölle 4.6.2017
Lue lisääSeuraaville killan jäsenille myönnettiin ansiomerkki Puolustusvoimien lippujuhlapäivänä 4.6.2017
- Mårten Holmberg: Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I-luokan mitali kultaristein (SVR M I kr)
- Martti Ehrnrooth: Kilta-ansiomitali
- Pasi Jussila: Hopeinen kiltaristi
-
02.06.2017
Ilkka Virtanen Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin Perinteiden Liiton varapuheenjohtajaksi
Lue lisääÖsterbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta r.f. on Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin Perinteiden Liiton (SLPL) yhteisöjäsen. KIllan puheenjohtaja Ilkka Virtanen on ollut SLPL:n valtuuskunnan jäsen 1998 – 2012 ja hallituksen jäsen 2013 – 2017. Tuusulassa, Suvirannan Lottamuseossa 1.6.2017 pitämässään liittokokouksessa SLPL valitsi Virtasen SLPL:n varapuheenjohtajaksi vuosiksi 2018 – 2019.
-
13.01.2017
Vaasan Sotaveteraanimuseo mukana Kotiseutuliiton Yksi esine – Tuhat tarinaa hankkeessa
Lue lisääHankkeen kuva-albumi: http://www.flickr.com/photos/kotiseutuliitto/albums/72157665972237095
-
27.12.2016
Equity muistopäivä Västerössä 30.10.2016
-
Vaasan läänin Maanpuolustusyhdistyksen syyskokous 25.10.2016 Seinäjoella
Lue lisääVaasan läänin Maanpuolustusyhdistyksen syyskokous pidettiin 25.10.2016 klo 17.30 alkaen Atria Oyj:n tiloissa Nurmossa. Syyskokousasioiden lisäksi ohjelmassa oli tutustuminen Atria Oyj:n Nurmon tehtaisiin (toimitusjohtaja Juha Gröhnin esitys). Kuvassa yhdistyksen puheenjohtaja Martti Eurola luovuttaa yhdistyksen pöytästandaarin edeltäjälleen Mauri Volamalle.
-
Sotaveteraanien ja sotainvalidien kirkkopäivä 22.9.2016
Lue lisääVaasan Sotaveteraanipiirin ja Sotainvalidien Veljesliiton Rannikko-Pohjanmaan piirin yhteistä kirkkopäivää vietettiin Mustasaaren kirkossa Vanhassa Vaasassa 22.9.2016. Tilaisuuteen osallistui n. 160 sotaveteraania, sotainvalidiä, heidän leskeään ja lottaa. Jumalanpalveluksen jälkeen oli yhteinen lounas ravintola Tropiclandiassa.Kirkkopäivän yhteydessä Pohjanmaan Maanpuolustuskillan puheenjohtaja Ilkka Virtaselle ja Rannikko-Pohjanmaan Sotainvalidipiirin aiemmalle toiminnanjohtajalle Teemu Lintamolle luovutettiin Suomen Sotaveteraaniliiton ansiomitali. Mitalin luovuttivat Vaasan Sotaveteraanipiirin puheenjohtaja Anders Knip ja toiminnanjohtaja Tuula Harjunpää. Kuva Raimo Latvala.
-
Pohjanmaan Maanpuolustuskillalle tunnustusta pitkäjänteisestä maanpuolustustyöstä
Lue lisääPohjanmaan Maanpuolustuskilta sai 17.8.2016 vastaanottaa merkittävän tunnustuspalkinnon tekemästään pitkäjänteisestä maanpuolustustyöstä. Urlus-säätiö myönsi killalle 20 000 € suuruisen Urlus-tunnustuspalkinnon. Palkinto luovutettiin killan puheenjohtaja Ilkka Virtaselle säätiön hallituksen kokouksessa, joka pidettiin Helsingin Suomalaisella Klubilla. Hallitus oli kokonaisuudessaan paikalla puheenjohtajansa Peter Fagernäsin ja asiamies Kari Rimpin johdolla. Rahat siirtyivät pankkitilille, mutta luovutusta symboloi suurikokoinen luovutuskirja. Kuvassa Peter Fagernäs luovuttamassa palkinnosta kertovaa dokumenttia. Kuva Jukka Pennanen, Urlus-Säätiön asiamies 1.1.2017 lähtien.
-
15.01.2018
Vaasan vuoden 1918 tapahtumia käsittelevän esitelmäsarjan avaus 15.1.2018
Lue lisääÖsterbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta rf ja Vaasa-opisto järjestävät keväällä 2018 yhteistyössä luentosarjan vuoden 1918 tapahtumista Vaasassa. Esitelmät pidetään Vaasa-opiston tiloissa (juhlasali A318) Raastuvankatu 31. Esitelmien pitäjät ovat alansa parhaita asiantuntijoita Suomessa. Esitelmäsarjan aloittaa Helsingin yliopiston historian emeritusprofessori ja tietokirjailija Heikki Ylikangas maanantaina 15.1.2018 klo 17. Ylikankaan aiheena on koko sarjaa ajatellen kattavasti ”Vaasa 1918”. Ylikangas on käsitellyt tätä teemaa mm. uudessa kirjassaan ”Aina sitä jokin naula vetää; erityispiirteitä Etelä-Pohjanmaan historiassa”.
Heikki Ylikankaan esitelmä veti Vaasa-opiston juhlasalin ääriään myöten täyteen. Kuulijoita oli arviolta ainakin 300. Raimo Latvalan kuva.
Alakuvassa Ylikangas kertomassa Vaasan valtauksesta Tammisunnuntain aikoihin 1918.
H
Sarjan muut esitelmät ovat professori Matti Kuusimäen ”Rehtori Tauno Kuusimäen jääkärihaastattelut” 8.2.2018 klo 17 ja professori Martti Häikiön ”Vaasan senaatti” 16.3.2018 klo 17. Esitelmätilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
-
24.12.2017
Jouluaaton kunniavartiot hautausmaalla
Lue lisääKillalla oli jälleen perinteinen puolen tunnin kunniavartiovuoroi vanhan hautausmaan sankaripatsaalla jouluaattona 24.12.2017. Tänä vuonna kunniavartiossa olivat Teuvo Rodén (kuvassa edessä oikealla) ja Pasi Jussila (takarivissä vasemmalla). Kuva Kaarina Rodén.
-
06.12.2017
Itsenäisyyden 100-vuotismuistopäivä
Lue lisääItsenäisyyspäivän ohjelmassa olivat perinteiset tilaisuudet mm. lipunnosto Kasarmintorilla, juhlajumalanpalvelus Vaasan kirkossa ja kunniakäynnit sankarihaudoilla. Killan lippu oli tilaisuuksissa paikalla, lipunkantajana Raimo Havusela.
-
05.12.2017
Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlien avaus Vaasassa
Lue lisääSuomen itsenäisyyden satavuotisjuhlien avaus Vaasassa
Aika: 5.12.2017 klo 18.00
Paikka: Vaasan tori, esiintymislava
Suomen liput nostetaan salkoon kävelykadulla 17–17.30 välisenä aikana
klo 17.45 Maanpuolustusjärjestöjen lippulinna kokoontuu ja siirtyy esiintymislavalle Raimo Latvalan johdolla
klo 17.58 Suomen lipun vastaanotto klo
18.00 Puhe Itsenäiselle Suomelle, professori Ilkka Virtanen, Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustustuskilta r.f.:n puheenjohtaja
Eläköön Suomelle ja Maamme-laulu Katariina Korkmanin johdolla
Liput poistuvat ja tilaisuus päättyy
-
30.11.2017
Kasarmintorin perinnetykkien uudelleen käyttöönotto
Lue lisääPerinnemuurin kanuunoiden uudelleen paljastustilaisuus
Perinnemuuria vuodesta 1976 alkaen vartioineet neljä kanuunaa ovat runsaan kahden kuukauden korjaustoimien jälkeen perinteisillä paikoillaan.
Tänä aikana kanuunoiden pyörät on korjattu perusteellisesti ja maalattu uudelleen sekä kanuunat tarkastettu ja puhdistettu.
Samanaikaisesti Vaasan kaupungin viheryksikkö teetätti kanuunoiden sijoituspaikoille kantavat nupukivipedit kivireunuksin, joten nyt kanuunat ovat näyttävästi esillä.Paljastustilaisuuteen liittyen järjestämme juhlahetken Perinnemuurilla torstaina 30.11.2017 klo 15:00
Tilaisuuden avaus: Professori Ilkka Virtanen, Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta rf
Tilaisuuden puhe ja kanuunoiden paljastus: Kommodori evp. Hannu Luukkonen
Havuseppeleen laskeminen Perinnemuurille: Ilmari, Timo ja Juhani Karhu, Lehmäjoen Puutyö
Tilaisuus päättyy
TERVETULOA – VÄLLKOMMEN
Tykkimuistomerkin toimintaryhmän puolesta
Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta rf Vaasan Reserviupseeripiiri – Vasa Reservofficersdistrikt ry
Puheenjohtaja Ilkka Virtanen 1.varapuheenjohtaja Raimo Latvala
-
18.11.2017 - 19.11.2017
MPKL:n liittovaltuusto ja valtakunnallinen maanpuolustusjuhla Vaasassa
Maanpuolustuskiltojen liiton liittokokouksensa yhteydessä järjestämä
yleinen valtakunnallinen maanpuolustusjuhla Vaasassa sunnuntaina 19.11.2017
Klo 09.00 Kunniakäynti Perinnemuurilla, seppeleenlasku
* Puolustusvoimat järjestää lipunnoston ja kunniavartionKlo 10.00 Jumalanpalvelus, Vaasan kirkko
* Kappalainen, Vaasan keskikaupungin pappi, sotilaspastori Arto Lehtineva
* Seppelpartio sankarihaudoilleKlo 12.00 Kahvitarjoilu, Kaupungintalo, Peilisali, Senaatinkatu 1
Klo 13.00 Maanpuolustusjuhla, Vaasan kaupungintalon juhlasali
* Tervetuliaispuheenvuoro, puheenjohtaja Pauli Mikkola
* Kaupungin tervehdys
* Puolustusvoimain tervehdys
* Juhlapuhe: Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen
* Nykytanssin esitys: Ryhmä 65+, ”Kaiho”
* Palkitsemiset / Huomionosoitukset
* Musiikkiesityksistä vastaavat Kuula-opiston opiskelijat
* Lausuntaa: sotalapsi, kersantti Anders Walkama
* Maamme laulu -
29.10.2017
Aselaiva Equityn 100-vuotismuistotilaisuus 29.10.2017
Lue lisääAselaiva Equityn saapumisesta Pohjanmaan rannikolle ja aselastin purkamisesta Maksamaan Vesterössä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Tämän Vapaussodan toteutumisen ja edessä olevan itsenäisyyden turvaamisen kannalta tärkeän tapahtuman muistoksi vietetään pienimuotoinen juhlatilaisuusa sunnuntaina 29.10.2017 Maksamaan (Vöyrin) Vesterössä.
Equity – 100 vuotta päivän ohjelma sunnuntaina 29.10.2017 Vesterössä:
12.00 Lähtö Vaasasta 12.50 Kokoontuminen Storsandvikin pysäköintipaikalla 13.00 Lipunnosto, seppeleenlasku ja muistosanat Equity -kivellä - Maxmo Militärhistoriska förening 13.20 Muistohetki Beata Vesterön -muistokivellä - Jääkäripataljoona 27:n Perinneyhdistys, Vaasan osasto 13.30 Lounas Varpin saaristotilalla Vesterössä -Lohikeitto, puolukkalimppu, tyrnikiisseli Sven -Erik Granholm: - Esitelmä aiheesta Elämää Vesterössä (ruotsiksi) Kahvi -kahvi, kakunpala ja pikkuleipiä Näyttely - näyttely kertoo jääkärietappitiestä ja Aselaiva Equitystä, jonka lasti purettiin Vesterössä syksyllä 1917 Kustannus, sisältäen ruokailun, esittelyn ja kakkukahvit 15 € / hlö (matka omatoimisesti tai rajallisten pysäköintitilojen takia mieluiten kimppakyydillä).
-
26.10.2017
Laivaston soittokunnan konsertti Vaasassa
Lue lisääLaivaston soittokunta konsertoi Vaasan Kaupungintalossa torstaina 26.10.2017 klo 19. Konsertin teemana on Ranskalainen ilta. Pohjanmaan aluetoimisto järjestää kutsuvieraille vastaanoton ennen konserttia Vaasan Sotaveteraanimuseossa.
-
23.08.2017
Puolustusvoimien Suomi 100 kesäkiertueen konsertti Vaasassa
Lue lisää -
23.08.2017
Nuku rauhassa kokonaisturvallisuustapahtuma
Lue lisää